• Stadsbrouwerij 013 Bokkige Boom

Stadsbrouwerij 013 – Bokkige Boom : 2 meningen

Vrijdag 29-09-2023 Geproefd en geschreven door… BierMich & Peter Henry Top!

 

Een paar weken geleden kregen we in de samenwerking  tussen Speciaalbierwereld, Biercheque & Lighttown Brewers een doosje bockbieren opgestuurd vanuit Eindhoven. Het idee hiervan is dat van elk bier 2 onafhankelijke reviews geschreven zouden worden. Zo gezegd zo gedaan! Hierbij het eerste bockbier uit Tilburg van Stadsbrouwerij 013; de Bokkige Boom! Als eerste komt Peter Henry Top aan het woord daarna schijnt BierMich zijn over dit bockbier.

Dit bier staat. Als een boom!

Ik schrijf dit op 6 september (2023). Het schap in de supermarkt is nog maagdelijk leeg wat bokbier betreft. Hét perfecte moment dus om een bok te drinken die vorig jaar is gebrouwen.

En ik snap dat je die niet zomaar hebt staan in je koelkast, want eerlijk is eerlijk… die had ik ook niet! Deze geluksvogel kan een bijna-jaar-oude-bok proeven omdat speciaalbierwereld.nl en Biercheque een exemplaar had gestuurd. En wat voor eentje! Ik mocht namelijk de Bokkige Boom van Bokkige Boom Stadsbrouwerij 013 proberen.

En, jongens en meisjes, we gaan er klassikaal voor zorgen dat we binnenkort een lekker ‘vers’ bokbier drinken én dat we er paar gaan bewaren voor volgend jaar 6 september. Echt waar doen hoor! En dan bedoel ik niet zomaar een bokbier, maar specifiek de Bokkige Boom. Juist van Stadsbrouwerij 013.

Is Peter Henry fan van de Bokkige Boom?

Bokkige Boom verwijst naar de symbolische lindeboom op de Tilburgse Heuvel die z’n eigen willetje had. Maar de naam is nu nog treffender. Dit bier staat. Als een boom. Kom maar op met die herfststorm!

Ik moet bekennen dat het aroma in het begin niet heel veel hints weggaf. Beetje iets geroosterd, iets neutraal en ik wilde dolgraag chocolade ruiken. Zicht is ook wat je verwacht van een bokbier: Bruin. Je reguliere bokbier dus tot zover.

Maar dan die eerste slok. Alsof je je realiseert hoe diep die wortels eigenlijk zijn gegaan afgelopen jaar. Het begint namelijk licht moutig. En ineens komt een fijnbittere, geroosterde complexiteit doorzetten. Het hele top-tier-donkere smaken gamma schuifelt vervolgens voorbij: koffie, karamel, geroosterde dingen, drop, laurier, kruidigheid. Wat een knaller!

Foodpairing-tip bij dit bockbier

Speciaalbierwereld en Biercheque wilden heel graag een foodpairing erbij als suggestie. En ik ga dan graag voor gerijpte ‘dingen’ zoals een rijpe en/of belegen kaas. Ik zou ook een blauwe kaas erbij leggen op je kaasplank. Of wat dacht je van een kwaliteitsrookworst, niet zo eentje uit de supermarkt! (Bijv. Van Brandt&Levie of Wild van Wild).

Maar eerlijk gezegd. Van dit bier moet je gewoon genieten. Het liefst in je eentje onder een grote boom. En daarna die boom knuffelen, want dat voelt lekker (denk ik).

De Bokkige Boom door de ogen van… BierMich!

Wij, reviewers van speciaalbierwereld.nl , kregen van Lighttown Brewers een doosje met bockbieren toegezonden. Om te proeven en een review te schrijven. Peter Henry Top en ik kregen uit dat doosje ieder een flesje Bokkige Boom van Stadsbrouwerij 013, gebrouwen in Tilburg voor het herfstseizoen 2022.

Dit bier heeft volgens de brouwerij een eigenzinnig karakter, net als de Lindeboom, waaraan dit bockbier zijn naam dankt. Onafhankelijk van elkaar proeven Peter Henry en ik dit bier en we brengen ieder een review uit. Ik ben benieuwd naar jou proef, Peter Henry!

Overigens voor mij een wat onwennige actie om, terwijl de zomer nog gaande is, een bockbier te gaan proeven. Ik ben daar soms ietwat rechtlijnig in; seizoensbieren drink je in het juiste seizoen! Echter, een verzoek van bevriende brouwers kun je niet in de wind slaan, toch? En laat het op de zondag dat ik dit bier heb geproefd nou heel hard zijn gaan regenen en de temperatuur ver onder de 20 graden Celcius zijn gezakt…prima omstandigheden voor het proeven van een bockbier, dus!

Lees hieronder mijn bevindingen…

Technische info van de Bokkige Boom

Welk bier: Bokkige Boom

Bierstijl: Bock, traditioneel

Alcoholpercentage: 6,5%

Ingrediënten: Water, pilsmout, caramout, geroosterde mout, hop en gist

IBU: ?

EBC: ?

Kleur/zicht: een iets troebel, kastanjebruin bier dat zeer levendig is en een lichtbruine, romige, blijvende schuimkraag opbouwt.

Geur: deze bock heeft een mooi breed geurpallet dat zich laat omschrijven als moutig (karamel), kruidig (droppig/zoethout/laurier) en iets fruitig (pruim).

Smaak: dit is een bock met een volmoutig karakter dat zich in het begin manifesteert door de zoetige karamelsmaken. Daarna komen er droge, kruidige smaken van zoethout en laurier en de smaak eindigt met een droge mout-bittere afdronk. In de mond blijft een nasmaak op de tong achter die doet denken aan de harde stukken laurierdrop die je vroeger in het snoepwinkeltje kocht.

Wat vindt Biermich ervan?

Dit is een rijke bock met een gecompliceerder smaak- en geurpatroon dan de gemiddelde supermarkt-bock. Alles wat er in een goed bockbier thuishoort zit erin: zoet (maar niet te), kruidigheid en bitterheid die vooral van de geroosterde mouten komt. Hoewel nog volop zomer, terwijl ik deze Tilburgse bock proefde, ben ik door deze Bokkige Boom, met inderdaad een eigenzinnig karakter, ‘aan’ gegaan voor een nieuw seizoen! Kom maar op met die herfst en laat de bockbieren rijkelijk stromen!

Score (van 0-5): 4,00

Over de brouwerij(en)

Stadsbrouwerij 013 is een in een oude graan- en meelfabriek aan de Piushaven in Tilburg opgerichte brouwerij. De brouwerij wil bieren brouwen met het gevoel van toen, maar de smaak van nu. Dat doet de brouwerij door bieren te brouwen met respect voor de traditionele bierstijlen maar op z’n Tilburgs.

In 2018 begonnen met 60 hectoliter en nu al goed voor 1600 hectoliter. Vanwege deze groei is Stadsbrouwerij 013 een samenwerking met de Eindhovense brouwerijen Van Moll Craft Beer en 100 Watt Brewery begonnen in de vorm van een nieuwe brouwerij, Lighttown Brewers. Hierdoor kunnen de brouwerijen met behoud van eigen identiteit nog sneller groeien én nog betere bieren brouwen. Wij zijn benieuwd naar de bieren uit deze nieuwe Eindhovense/Tilburgse brouwerij!

Wil je meer weten over Stadsbrouwerij 013 & Lighttown Brewers, bezoek dan hun website.

Wanneer je meer wilt weten over de bierstijl Bockbier, bekijk dan mijn verhaal over deze interessante bierstijl!

Tot de volgende proef!